torstai 31. lokakuuta 2013

Juhlaa ja leipomuksia

Arvaattekin varmasti mitä tämä postaus käsittelee. Nimittäin Halloweenia. Olemme nyt ensimmäistä kertaa todistamassa juhlintaa amerikkalaiseen tyyliin. Siitä asti, kun muutimme tänne, ovat kaupat pursuneet Halloween-krääsää, ja nyt viimeisen kuukauden aikana on koristeluita ilmestynyt niin kotitalojen pihoille kuin myös toimistoihin ja virastoihin! Unohtamatta lukuisia tapahtumia ja juhlia, joita täällä on viime viikkoina ollut. Viime viikonloppu taisi olla se varsinainen juhlaviikonloppu ja silloin liikenteessä oli monenmoista juhlijaa. Nimenomaan liikenteessä, sillä paras halloween-säikäytys oli kun auton peruutuspeilistä näkyi jonkun zombieksi pukeutuneen kasvot, HUI! Vastapäiset naapurimme ovat myös kunnostautuneet Halloween-koristeissa, ja kiinnittäneet pihapuuhun erittäin ison feikkihämähäkin, jota olemme muutaman kerran säikkyneet...

Kauppojen Halloween-krääsää

Meidän Halloweenin juhlintamme on ollut aika minimalista koristeluiden suhteen, mutta eilen olimme communitymme Halloween-kemuissa, jotka pidettiin vuokraustoimistossa. Paikka oli upeasti koristeltu ja koristeluihin oli todella panostettu mm. savukoneen ja katosta roikkuvan ison luurangon voimin. Tarjolla oli pientä syötävää ja juotavaa, lapsille oli pelejä ym. Olimme Timon kanssa vähän skeptisiä sen suhteen, onko kaikki pukeutuneita Halloween-asuun, mutta yllätykseksemme suurin osa oli. Oma vuokraajamme oli tosin pukeutunut S.W.A.T.-ryhmän jäseneksi, ei ehkä järin pelottavaa...

Halloweeniin kuuluu tietysti täällä myös Trick or Treat -perinne, eli ovelta ovelle kiertävät "karkki-tai-keppostelijat". Emme ole aivan varmoja tuleeko tänä iltana meidän ovelle ketään, mutta ihan varmuudeksi ostimme ison pussin paperikarkkeja, sillä ruokakaupat pursuavat tällä hetkellä näitä karkkipussien tukkupakkauksia ihan vain tätä perinnettä varten...


Juhlaan kuuluu tietysti myös ruoanlaitto ja leipominen. Itse teen mielummin ruokaa, kuin leivon, mutta olen nyt muutaman kerran yllättänyt itseni leipomasta. Ihan helppoa se ei ole kuitenkaan ollut. Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, ikävöin kontissa matkustavaa desilitran mittaa, jota olisi tarvittu oman reseptivihkon reseptien toteuttamiseksi, ja minulla oli siis vain täkäläinen kuppeihin perustuva mitta. Meillä on täällä uuni, jossa ei ollut uunipeltejä (eivät kuulu täällä vakiovarustukseen) sekä lämpötilasäädin Fahrenheit-asteikolla. Ja raaka-aineet amerikkalaisissa tilavuus- ja painoyksiköissä. No, pienellä vaivannäöllä, eli kaupan ns. keksien paistoalustalla sekä kännykkään ladattavalla yksiköiden muunnos -applikaatiolla, sain nämä leipomukseni toteutettua. Tässä siis kaksi piirakkaa, makea ja suolainen sekä Amerikka-henkeen cupcaksejä! Kurpitsa-piirakka olisi ollut Halloween-henkeen sopivampaa, mutta epäilen että se jäisi meillä syömättä.  (Huom, olen kirjoittanut reseptit ylös reseptikirjaani netistä jo aikoja sitten, joten en voi valitettavasti antaa alkuperäistä linkkiä reseptiin, toivottavasti kukaan ei pahoita mieltänsä, kun minulla ei ole antaa alkuperäistä lähdeviitettä.)

Fetapinaattipiiras
yksi iso uunivuoallinen

Tämä piiras on nerokas, sillä siinä ei ole ollenkaan vehnäpiiraspohjaa, ja se on siten gluteiiniton.
Tarvitset:
2 munaa
4 munanvalkuaista
1 dl maitoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
300 g pinaattia (itse käytin babypinaattia, jota ei tarvitse ryöpätä)
3 dl tummaa riisiä, eli noin 7,5 dl kypsää
200 g fetajuustoa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Tee näin:
Keitä riisi ohjeen mukaan. Erottele munanvalkuaiset (4 kpl) keltuaisista. Säästä keltuaiset jos keksit niille jotain käyttöä. Sekoita munanvalkuiaiset, munat, maito, suola ja pippuri kulhossa keskenään. Pilko sipuli ja valkosipuli sekä huuhdo pinaatti huolellisesti. Paista ne pannulla tilkassa öljyä. Siirrä pannulta kulhoon munamaitoseoksen kanssa, ja lisää kulhoon keitetty riisi. Murenna joukkoon feta, ja sekoita seosta hyvin. Kaada seos voideltuun piirakkavuokaan ja paista sitä 220 asteessa 20-25 min.

Cupcaket:
n. 12 kpl

Tarvitset:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoa
2 tl vaniljasokeria (käytin vanilja-uutetta, koska en ole löytänyt vaniljasokeria kaupasta)
2 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kaakaojauhetta (oman maun mukaan)
Kuorrutukseen:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria (eli taas sitä vanilja-uutetta...)
250 g tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
(laitoin myös noin ruokalusikallisen kuumaa kahvia, sillä pidän kahvin mausta kuorrutteessa)
Tee näin:
Olennaisinta muffinsitaikinan ja kuorrutteen onnistumisessa on, että raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Ota siis voi, kananmunat ja tuorejuusto ajoissa lämpenemään huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää seokseen 3 kananmunaa. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja lisää tätä seosta vaahdotettuun voi-sokeri-munaseokseen vähitellen. Jaa taikina muffinsipellille tai muffinssivuokiin tasaisesti jokaiseen saman verran, noin puoleen väliin vuokaa. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 min. Voi paistumisen aikana tehdä valmiiksi kuorrutteen, mutta lisää se muffinsseihin vasta kun ovat hieman jäähtyneitä. Vatkaa tuorejuusto ilmavaksi. Lisää voi ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista, kunnes tahna on tasaista. Siivilöi koko ajan sekoittaen tomusokeri ja kaakaojauhe sekaan ja aivan viimeiseksi halutetessasi kahvia oman maun mukaan, mutta ei kuitenkaan liikaa, joilloin kuorrutteesta tulee liian juoksevaa (maksimissaan 2 rkl). Pursota kuorrute muffinssien päälle ja lisää halutessasi esim. raastettua suklaata tai strösseleitä.

Porkkanakakku
piirakkavuoallinen

Tarvitset:
3 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
4,5 dl porkkanaraastetta (2-3 porkkanaa raastettuna)
150 g voisulaa
Kuorrutukseen:
100 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1-2 dl hasselpähkinärouhetta
Tee näin:
Pese ja raasta porkkanat raastimen pienimmällä terällä, jolloin raasteesta tulee mahdollisimman nestemäistä. Voit tästä nesteestä osan kaataa pois, mutta kakusta tulee mehevämpää, jos porkkanaraaste jää hieman vetiseksi. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri ja kaneli. Lisää tätä seosta, sekä porkkanaraastetta ja sulatettua voita vuorotellen sekoittaen sokeri-munaseokseen. Kaada voideltuun vuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ja paista 200 asteessa 30 min. Anna jäähtyä ennen kuorrutteen lisäämistä. Kuorrutetta varten vaahdota voi ja juusto, sekä lisää siihen tomusokeri. Sekoita seos tasaiseksi tahnaksi, itse käytin tähän vatkainta. Levitä veitsellä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja ripottele päälle hasselpähkinärouhe.

Suomessa Halloween-hulinat taitavat olla vasta ensi viikonloppuna, kun on pyhäinpäivä. Toivonkin Suomeen mukavaa pyhäinpäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti