perjantai 29. toukokuuta 2015

Maailman paras palak paneer + resepti siihen toiseksi parhaaseen eli itsetehtyyn

Eipä ole iso yllätys, että intialaisilta saa parhaat vinkit intialaisista ravintoloista. Timo söi töissä lounaana tekemääni palak paneeria, ja siihen Timon intialainen kollega oli sitten maininnut intialaisen ravintolan nimeltä Rangoli, josta saa loistavaa palak paneeria. Kävimme sitten tuossa ravintolassa, ja todellakin, voin julistaa kyseisen ravintolan palak paneerin parhaaksi ikinä! Ja uskokaa pois, olen aika monessa kaupungissa ja maassa syönyt intialaisessa, se kun on kasvissyöjän varma valinta. Tuo Rangolin pinaattimuhennos on niin tuhtia ja täyteläistä, ja siihen on käytetty niin paljon pinaattia että kastike on ihan tummanvihreää, toisin kuin monessa muussa paikassa. Annos on ravintolassa nimellä Paneer Saag`walla. (En ole ikinä selvittänyt mitä eroa on saag paneerilla ja palak paneerilla, kun minusta ne on ihan sama ruoka. Ehkä niillä joku ero on.) Ja tuo palak paneer kannattaa ehdottomasti tilata tulisuusasteella medium, kiva tulinen vivahde mukana!

Ja osoitehan on: 3695 Union Avenue, San Jose, CA 95124
Ne lukijat, jotka eivät tiedä mitä palak paneer on (moi äiti ja anoppi!), ei kyseessä kuitenkaan ole runsaasta pinaatista huolimatta mikään terveysruoka, koska annoksessa on käytetty varmaan kilo voita, tai oikeammin ghee:tä eli kirkastettua voita. Ja kun kyytipojaksi nauttii vielä naan-leipää ja valkoista riisiä, niin ei todellakaan puhuta mistään terveysruoasta. Joten en edes kehtaa kertoa, miten usein olen tuon Rangolin löytämisen jälkeen ravintolassa asioinnut. Hyvin monesti.

Tältä näyttää meidän pöytä aina: chicken tikka masalaa Timolle ja palak paneeria minulle


Kyytipojaksi tietenkin mango-lassia!

Tuolla Rangolissa on muuten myös erinomainen lounas-buffet. Lounaan hinta on muistaakseni $13-16, eli ei edes kalleimmasta päästä. Niin ja jos käy hakemassa tuolta ruoat mukaan, niin annoskoot on ihan valtavat, ja ruokaa syö useampana päivänä (jos vain uudelleenlämmitetty maistuu). Ainut negatiivinen asia, jonka ravintolasta keksin on se, että se pitää iltapäivällä ovensa kiinni muutaman tunnin. Kerran pitkällä haikilla haaveiltiin hakevamme kotimatkalla ravintolasta sapuskat mukaan (kummasti meni haikin vikat kilometrit nopeasti!), ja pettymys olikin kova, kun paikka oli kiinni.

Timo syö tuolla useimmiten Chicken Tikka Masalaa tulisuusasteella medium, ja sitäkin kuulemma voi suositella.

Löysin jo vuosia sitten jostain lehdestä reseptin kotitekoiseen palak paneeriin. Suomessa ongelmani oli se, että perusruokakaupasta ei löytynyt ruoan olennaista osaa, eli paneer-juustoa. Käytin siihen jotain Arlan/Valion kotijuustoa, mutta eihän se sama ole. Mutta täällä paneer-juustoa yllättäen löytyikin ihan perusruokakaupasta (ja vielä Costcosta eli tukkumarketista), joten palak paneerista on tullut ihan meidän vakioruoka. Teko on helppoa ja nopeaa, joten siksikin. Tuon reseptin mukainen ruoka on vähän terveempi versio ravintolaruoasta, koska siinä ei ole sitä kiloa voita. Tosin siinä on aika runsaasti kermaa. Muutenkin tuo on ehkä sellaiseen suomalaiseen suuhun sopiva versio ruokakermoineen, jota intialainen varmasti kummaksuisi. Mutta minulle ainakin kelpaa hyvin.

paneer-juustoa costcosta

Tässä resepti:

Palak paneer
4 annosta

Kuvasta puuttuu mm. puolet mausteista.. hehe, ei tule minusta ruokabloggaajaa...
Ainekset:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi (laitan aina enemmän)
1 rkl öljyä
1 tl garam masalaa
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa (laitan aina tuplat)
1/2 tl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriä (ehdottomasti tuoretta raastettuna, ja tuplamäärä)
300 g pakastepinaattia
2 dl ruokakermaa (laitan 3 dl)
200g kotijuustoa tai intialaista paneer-juustoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
+oma lisäys reseptiin: 1 tl chilihiutaleita (mauste)

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli pannulla öljyssä. Mausta seos garam masalalla, jeeralla, inkiväärillä ja chilihiutaleilla. Sekoittele muutama minuutti, jotta maut irtoavat. Lisää jäinen pinaatti ja kuumenna kunnes pinaatti sulaa ja enin neste on haihtunut. Kaada pannulle ruokakermaa ja kiehauta. Lisää lopuksi kuutioitu ruoka. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa riisin ja naan-leivän kanssa.


Itse teen muuten ohjeen mukaan, paitsi että pinaatin sulatan erikseen, puristan sulatetusta pinaatista nesteet pois, sekoitan pinaatit tilkkaan kermaa ja sauvasekoittimella teen pinaatista tahnaa. Sitten lisään vasta pinaatin + loput kermat pannulle.  Tämä siksi että en tykkää isoista pinaatinlehdistä, ja täällä USA:ssa pakastepinaatti sisältää isoja lehdenpaloja. Reseptin a ja o on riittävä maustaminen. Mausteita ei voi tuossa ruoassa olla liikaa, joten rohkeasti vain tuplamäärät kaikkia.

Tuo valkoinen kastike on sour cream:iä, sopii leivän kanssa dipiksi

Naan-leipääkin teen toisinaan itse, mutta täällä USA:ssa en ole saanut sitä onnistumaan, koska tarjolla on vain kuivahiivaa. Onneksi lähikaupasta eli Safeway:stä löytyy ihan kelpo valmistakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti